HOV - Westtangent

Algemene informatie

Raadsbesluit

Rv 2019.0057754

Geautoriseerd krediet

€ 2.422.700

Programma

Mobiliteit

Verantwoordelijk portefeuillehouder

Marja Ruigrok

Einddatum project

31-12-2022

Projectomschrijving

De gemeente Haarlemmermeer verbetert samen met Vervoerregio Amsterdam (VRA), Schiphol Real Estate (SRE), gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat (RWS) en de provincie Noord- Holland (PNH), de Hoogwaardig Openbaar Vervoerlijn (HOV) Westtangent tussen Amsterdam-Sloterdijk en het busstation Schiphol Noord.

In 2019 hebben partijen gezamenlijk afspraken gemaakt om de voorbereidingsfase te doorlopen op basis van een voorkeursvariant (raadsbesluit 2019.0057754). Deze voorkeursvariant bestaat op hoofdlijnen uit het vervangen van de Oude Haagsebrug over de Ringvaart en een nieuw te bouwen HOV-viaduct over de A9. Het doel is een verbeterde efficiëntie door rijtijdwinst en kostenbesparing voor de busexploitatie en meer comfort voor de reiziger, met een traject dat korter en minder bochtig is dan het huidige.

Tussen de samenwerkende partners is overeengekomen de kosten voor de voorbereiding gezamenlijk te dragen. Gemeente Haarlemmermeer verzorgt conform VRA- afspraken uit 2019 de voorbereiding van dit project en is projectleider van deze fase.

Op basis hiervan heeft de raad op 14 november 2019 het voorbereidingskrediet Hoogwaardig Openbaar Vervoerverbinding Westtangent (raadsbesluit 2019.0057754) geautoriseerd. Het krediet wordt mede gedekt door van de VRA, SRE en de gemeente Amsterdam te ontvangen bijdragen.

Actuele ontwikkelingen

Afgelopen periode is in de voorbereidingsfase deze voorkeursvariant uitgewerkt tot een Definitief Ontwerp. Ook zijn de actuele investeringskosten in beeld gebracht, zodat op basis hiervan de samenwerkende partijen besluiten kunnen nemen over de realisatie. Eerder is een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) opgesteld. Deze is recent herijkt op basis van de actueel geraamde kosten. We moeten nu rekening houden met forse prijsstijgingen. De kosten en baten zijn hierdoor uit balans geraakt: voor het nieuwe viaduct wegen de hogere kosten niet langer op tegen de gelijkblijvende baten. Hierop hebben de partijen vastgesteld dat het project volgens de bestaande voorkeursvariant op dit moment te duur is. Daarom is in het bestuurlijk overleg door de partijen gezamenlijk besloten het project nu te beperken tot alleen het vervangen van de Oude Haagsebrug over de Ringvaart. Het bestaande viaduct over de A9 (KW 20) blijft dienst doen voor HOV-Westtangent. Dit viaduct (KW 20) blijft in eigendom en beheer van provincie Noord-Holland en zal niet worden overgenomen door de gemeente Haarlemmermeer.

De partijen richten zich nu dus op de vervanging van de Oude Haagsebrug. De nieuwe brug wordt breder zodat de HOV-bussen in twee richtingen kunnen rijden. Ook komt op de brug meer ruimte voor de fietser. Daarnaast wordt de doorvaarthoogte hoger zodat deze voldoet aan de actuele richtlijnen en vervoer over water beter mogelijk wordt. Er is al een Definitief Ontwerp voor de nieuwe Oude Haagsebrug. Een voorwaarde voor deze uitgangspunten van de nieuwe brug is wel dat de kosten niet boven een nog te bepalen bedrag uitkomen.

De Vervoerregio Amsterdam, Schiphol, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en gemeente Haarlemmermeer blijven in dit project samenwerken. In de nieuwe situatie krijgt Schiphol als eigenaar van de bestaande Oude Haagsebrug en belangrijke financier een grotere rol. Ook de Vervoerregio blijft als belangrijke financier nauw bij het project betrokken. De rol van de gemeente Amsterdam blijft ongewijzigd. De provincie Noord-Holland krijgt de nieuwe Oude Haagsebrug na de bouw in eigendom en beheer. Onze rol wordt kleiner, waarbij wij niet langer het opdrachtgeverschap voor het vervangen van de brug op ons nemen.

Het doel is in 2022 voor het vervangen van de brug tussen de partijen afspraken vast te leggen over onder andere kosten, financiering, planning en projectorganisatie en daarbij de gevraagde bijdrage vanuit gemeente Haarlemmermeer. Dit wordt komende maanden verder uitgewerkt. De gemeenteraad is met een informatiebrief tussentijds geïnformeerd over deze ontwikkelingen d.d. 21 juni 2022 (X.2022.03852).

Kansen en risico’s

Doordat met de recente afspraken de projectleiding en het opdrachtgeverschap van dit project van gemeente Haarlemmermeer is overgegaan naar Schiphol zijn de projectrisico's (en kansen) voor gemeente Haarlemmermeer beperkt.

Gevraagde beslissingen

Geen.

Tabel 18

(bedragen x € 1.000)

Realisatie t/m 2021

Raming 2022

Raming 2023

Raming 2024

Raming 2025

Raming 2026 e.v.

Totaal

Realisatie 2022

Realisatie % 2022

Realisatie % totaal

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7=1 t/m 6)

(8)

(9=8/2)

(10= (1+8) /7)

Investering

1.239

1.184

-

-

-

-

2.423

157

13%

58%

Bijdrage derden

-

-2.423

-

-

-

-

-2.423

-

-

-

Saldo investering

1.239

-1.239

-

-

-

-

0

157

Bijstellingen

Investering

-

-

-

-

-

-

-

Bijdrage derden

-

-

-

-

-

-

-

Dekking reserve

-

-

-

-

-

-

-

Saldo bijstelling

-

-

-

-

-

-

-

Saldo investering

1.239

-1.239

-

-

-

-

0